Història

Per fer un resum històric del C.E.R i de l’activitat del tennis taula, hem demanat permís a Felix Guanter per utilitzar el seu brillant discurs realitzat el 6 d’octubre de 2023 a la sala d’actes del club amb motiu del homenatge als fundadors del C.E.R.

CLOENDA HOMENATGE ALS SOCIS FUNDADORS DEL C.E.R.

Socis fundadors, president i ex-presidents/es i respectives juntes directives, autoritats, socis del CER, escalencs i amics.

Permeteu-me començar la cloenda a l’acte d’homenatge als socis fundadors, pròpiament dit, amb una referència obligada a la persona d’en Josep Vilabrú, qui ens va deixar ara fa una setmana. No es pot escriure la història recent de la nostra vila sense tenir present la figura de qui tant ha aportat en els àmbits de l’esport, la cultura i el lleure. Col·laborador infatigable, sempre amb rigor i ben documentat, sens dubte, qui millor que ell per haver presentat un acte tan entranyable com el d’avui, com tantes i tantes vegades va fer.

Entrant ja en matèria, particularment, em fa especial il·lusió que aquest acte es dugui a terme en el mateix lloc on, fa poc més de 30 anys, es celebrava el 25è aniversari del CER com a club federat de tennis taula, els mateixos anys transcorreguts des que es va aconseguir l’ascens a la divisió d’honor els dies 30 i 31 maig de 1992 a Almeria, l’èxit més rellevant del nostre club fins a la data, i amb en Quim Ballesta de president.

Amb la present 2023-2024, enfilem ja la temporada nº 57 com a club federat, de les quals 28 han estat a la màxima categoria estatal (actualment, la Superdivisió) i només 4 a la divisió d’honor, després de perdre la categoria. Està aviat dit.

No s’hauria aconseguit tot això -està clar- si la nostra entitat, el CER, no hagués vist la llum aquell ja llunyà 1966 en una primera Junta formada pels 19 socis fundadors, abans relacionats. Per tant, el

reconeixement més sincer i més entranyable a tots ells i, per extensió, a tots els presidents i juntes directives del CER, tots aquests anys. De la gran feina de tots ells, difícilment se’n pot tenir una idea aproximada si no s’ha viscut en primera persona el dia a dia a la Junta del CER.

Això últim, com a entitat. A nivell esportiu, ens equivocaríem de ple si només es tingués compte l’actual situació del 1r equip a la superdivisió d’honor, amb uns resultats i uns èxits notables.

Ens hem de remuntar al 17 de desembre de 1967, dia que es va inaugurar oficialment, en el 3r pis del bar del Pelly, el local que podríem dir-ne el dels inicis del CER com a club federat.

Molts records, anècdotes i totes les històries que vulgueu: del Pelly a l’actual local de la sala polivalent, passant per una llarga i memorable estada a la seu social del CER, el Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova, inaugurat oficialment 9 febrer 1975.

Pel que fa a la competició, a més de partits oficials a nivell provincial, es va començar a participar a segona nacional a finals dels 70 i principis dels 80, entre d’altres, amb jugadors com en Joan Sués, en Manel González, jo mateix i els enyorats i recordats Josep Lluís Bofill “Taca” i Francesc Moner “Xillu”.

Sens dubte, al llarg de tots aquests anys, tant el CER com el propi tennis taula han passat per moments delicats, en els quals la continuïtat no estava gens garantida. És per això que cal valorar l’esforç suprem de presidents i juntes del CER i delegats del tennis taula per no haver abandonat mai l’entitat, tot i haver passat per moments complicats.

En el cas del tennis taula, com veurem, cal fer esment a la creació d’una nova Junta, amb l’especial implicació d’en Joan Farràs, i la resta de components, David González, Joan Sues, Sergi González, Lluís Salart, Ramon Balagué, Cathy Tourneroche i en Salvador Simon. Es tracta, bàsicament, de dotar l’entitat d’una estructura de club repartida en diferents àrees de treball.

Sens dubte, una extraordinària notícia, no només per alliberar en part la feina del delegat actual, en David González, sinó també per atendre les necessitats a dia d’avui, pròpies d’un club que s’ha fet gran -tot sigui dit- i que competeix a alt nivell, en haver donat, clarament, un pas endavant.

No voldria acabar sense deixar constància d’uns quants noms propis -només alguns- al marge del primer equip, actualment participant amb un èxit sorprenent en competicions europees. Qui ens ho hauria dit fa més de 50 anys ?

Em refereixo als excel·lents resultats aconseguits a nivell català i estatal, els darrers anys, en les categories inferiors per part dels jugadors del CER, Íker González i Norbert Tauler.

Tampoc no podem passar per alt la recent consecució del campionat d’Espanya en la categoria de veterans de més de 65 anys d’en Joan Sués, així com destacar també l’àrbitre internacional, Salvador Simon, de sempre, estretament vinculat a la nostra entitat.

I, finalment, una menció especial a n’ en Daniel Sabrià, en “Dani”, tot un home de club, que ha fet pràcticament de tot en les diferents funcions de delegat, entrenador, jugador, etc…. i que molt merescudament rebia el 17 de juny de 2011 la “medalla de l’esport de les comarques gironines”.

Moltes gràcies per la vostra atenció

El autor d’aquest treball Fèlix Guanter està al centre de la foto, Joan Sues i Manel González

a la seva dreta i Francesc Moner “Xillu” i Lluís Bofill “Taca” a la seva esquerra.

 

Contacte

C. Garbí, 6 17130 L’Escala

Segueix-nos